Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

STOP από 20 μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες στο ChatGPT

2/5/2024 5:10:59 πμ
Φοβούνται διαρροή κρίσιμων δεδομένων στους ανταγωνιστές τους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο φαρμακευτικός κλάδος ολοένα και περισσότερο ενσωματώνει τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης στις διαδικασίες έρευνας, ανάπτυξης, παραγωγής, κλινικών μελετών κ.α., φαίνεται όμως ότι διατηρεί μια επιφυλακτικότητα συγκεκριμένα για το ChatGPT


Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ από την εταιρεία ZoomRx σε 200 επαγγελματίες του χώρου, περισσότεροι από τους μισούς ανέφεραν ότι οι εταιρείες τους δεν επιτρέπουν τη χρήση του συγκεκριμένου προγράμματος της OpenAI. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 65% αυτών των εταιρειών είναι ανάμεσα στις 20 κορυφαίες της φαρμακευτικής αγοράς. 

Ο λόγος της απαγόρευσης είναι έντονες ανησυχίες για τη διαρροή «ευαίσθητων» εσωτερικών δεδομένων κάθε εταιρείας σε ανταγωνιστές.


«Οι αναγνωρισμένοι κίνδυνοι ασφάλειας υπερτερούν του δυνητικού οφέλους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Andrew Yukawa product manager της ZoomRX στο Fierce Pharma Marketing. Επικαλέστηκε μάλιστα ένα συμβάν πέρυσι που οδήγησε στην προσωρινή διακοπή λειτουργίας του προγράμματος: ένας ιός επέτρεπε σε κάποιους χρήστες να έχουν πρόσβαση στο ιστορικό συνομιλιών άλλων χρηστών. «Φανταστείτε ένας υπάλληλος να αναρτά αποκλειστικά κλινικά στοιχεία σε μια συνομιλία με το ChatGPT και αυτά να ενταχθούν στη βάση δεδομένων του και να χρησιμοποιούνται σε απαντήσεις άλλων», εξήγησε.

Αντιφάσεις στις αντιλήψεις των εργαζομένων του κλάδου

'Aλλες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης πάντως χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες, σύμφωνα με το 50% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ενώ ένα 10% χαρακτήρισε την εταιρεία του «ηγέτιδα» στην υιοθέτηση τέτοιων συστημάτων. Ο κύριος μάλιστα λόγος εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης είναι η εξοικονόμηση δαπανών, σύμφωνα με το 64% των ερωτηθέντων. Ωστόσο το 83% αυτών τη θεωρεί υπερεκτιμημένη. Επίσης το 81% πιστεύει ότι θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της εταιρείας, ενώ το 91% ανησυχεί για την ασφάλεια των δεδομένων.


Ο Yukawa σχολιάζει σχετικά: «Υπάρχει μια διάχυτη αντίληψη ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι πανάκεια. Στην πραγματικότητα όμως εντοπίζονται ανισότητες. Γνωρίζουμε ότι το GenAI διαπρέπει σε ορισμένους τομείς, όπως στην παραγωγή περιεχομένου, στην ανάκτηση πληροφοριών, στον προγραμματισμό, δυσκολεύεται όμως στην παραπληροφόρηση, στις παρανοήσεις κτλ. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν τη διαφορά μεταξύ του τι μπορεί να είναι η τεχνητή νοημοσύνη θεωρητικά και τι είναι σήμερα στην πραγματικότητα».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και δημιουργία καναλιού καινοτομίας στον προϋπολογισμό του 2025
«Η ΤΝ είναι μια επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα», είπε ο πρωθυπουργός






Σχετικά άρθρα

Τα φάρμακα που φέρνουν έσοδα
Και πέτυχαν σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους από το 2023 στο 2024
Όμιλος VOYATZOGLOU: Έργο Micro-Picking για σύγχρονο κέντρο διανομής φαρμακαποθήκης
Προετοιμάζει 1000 παραγγελίες/ώρα, με μεγάλη ακρίβεια
BAUSCH + LOMB Hellas: Στην 5η  θέση των  Best Workplaces™ 2024
Και στη 2η θέση των Best Workplaces™ For Women 2024
Νέα διοικητική δομή στη Γρ. Σαράντης
Ο Κυριάκος Σαράντης εκλέχτηκε πρόεδρος και ο Γιάννης Μπούρας ανέλαβε CEO